Boiler House

Naturally curved Douglas fir tree were used to form the smooth, sinuous curved wall of the Biomass Boiler House by stacking timbers. 250 curved trees at Hooke Park were each 3D scanned to form a database from which centreline and taper-diameter data were extracted. Scripted routines were used to determine the optimum position of each curved log in the wall according to criteria that aimed to generate smooth continuous curvatures. These curvatures form part of an architectural landscape strategy and also contribute to the structural stability of the wall.

The building is positioned into an existing slope to simplify the operation of the building by allowing woodchip to be delivered through a hatch at roof level. The design intent was for the building to read as a continuation of the topological contours of the site, and to express this through layering of the building structure and a curved flow of the walls of the building. The building contains the boiler, chip-store and buffer tank for the district heating system that now provides heat energy to all of the Hooke Park campus.

STUDENTS
Sattaveesa Sahu
Yingzi Wang

TUTORS
Martin Self (Co-director)
Charley Brentnall
Kate Darby

Hooke Park Team
Charlie Corry Wright (Workshop Manager)
Christopher Sadd (Head Forester)

CREDITS
Arup (Engineering)
Valerie Bennett (Photography)
James Stubbs (Site Manager)
Oscar Emanuel (Site Manager)
Jack Hawker (Timber Professional)
James Vooght (Timber Professional)

DETAIL
Year: 2015